BerekenMijn.nl

Worteltrekken

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Worteltrekken is het omgekeerde van machtsverheffen (kwadranten). Bij worteltrekken zoekt u als uitkomst het getal dat in het kwadraat het getal van de opgave is.
Bijvoorbeeld:

Bij het machtsverheffen noemen we een tweede macht het kwadraat (vierkant). Dit hangt samen met de oppervlakte van een vierkant, die het kwadraat van de lengte van een zijde is. Zo is:

{\displaystyle 4^{2}=4\times 4=16}

en

   {\displaystyle 123^{2}=123\times 123=15129}.

Wat als u wilt weten van welk getal 16 of 15129 het kwadraat is? Van 16 weet u het vermoedelijk wel, maar van 15129? We noemen zo'n getal de (vierkants)wortel en schrijven:

{\displaystyle {\sqrt {16}}=4} (de wortel uit zestien is vier)

en

{\displaystyle {\sqrt {15129}}=123}.

De berekening om de wortel te bepalen noemen we worteltrekken. Omdat een kwadraat niet negatief kan zijn, kunnen we alleen de wortel trekken uit niet-negatieve getallen.

Klik hier voor meer informatie.

Voer uw gegevens in:

:  
Het omgekeerde van machtsverheffen

Machtsverheffen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Machtsverheffen is een wiskundige operatie, die wordt geschreven als xn, waarbij het grondtal of de factor x en de exponent n, betrokken zijn. Wanneer n een positief geheel getal is, komt machtsverheffen overeen met herhaalde vermenigvuldiging, met andere woorden een product van n factoren van x.

Stel dat u twee dezelfde getallen met elkaar vermenigvuldigt, bijvoorbeeld 2. Dan schrijf men 2 × 2. Maar wat als u 2 × 2 × 2 of 3 × 3 × 3 × 3 wilt vermenigvuldigen? Daar heeft men een zogeheten exponent voor bedacht. Dat is een getal dat rechtsboven de 2 of 3 (of welk getal dan ook) wordt geschreven. Het geeft aan, hoe vaak een getal met zichzelf vermenigvuldigt.  Zo is 2 tot de macht 3, of 2 tot de derde: 2³ = 2×2×2 = 8, met 2 het grondtal en 3 de exponent van de macht 2³. 

Het op deze manier vermenigvuldigen noemen we machtsverheffen. Het omgekeerde van machtsverheffen heet worteltrekken.

Klik hier voor meer informatie.  

Voer uw gegevens in:

Het grondgetal :  
De exponent :  
Vermenigvuldigen van meerdere getallen

Neem contact met ons op

klik hier op Contact